top of page
Yazarın fotoğrafıTuran Akbulut

Martı Jonathan Livingston Kitap Özeti, Alıntıları

Güncelleme tarihi: 2 Tem

1. ÖZET

Martı Jonathan Livingston diğer martılar gibi değildir. Diğer martılar her sabah kahvaltıları için balıkçı teknelerine hücum ederken Jonathan teknelerden uzak uçuş yapar. Uçmak onun için bir zevk ve mutluluk kaynağıdır. Diğer martılar sadece yiyecek için uçarken Jonathan uçmak için uçar. Jonathan hızlı uçmayı, akrobatik hareketler yapmayı sever. Ailesi endişelenir çünkü avlanmamaktan zayıflar. Diğer sıradan martılar gibi olmayı dener fakat başaramaz.


Bir gün uçarken kontrolünü kaybeder, hava akımı ona dinamit gibi çarpar ve suya çakılır. Kendine geldiğinde akşam olmuştur. Sürüsünün yanına gitmek için hızlıca uçar. Yolda bir ses normal martılar gibi davranması gerektiğini,

Görsel: Epsilon - Bağlantı

doğasıyla sınırlı olduğunu söyler. Jonathan bunu doğru bulur ve kabul eder. Ama biraz sonra aynı ses karanlıkta uçamazsın baykuş gibi gözlerin yok, bu kadar hızlı uçma şahin gibi kanatların yok der. Jonathan hızlı uçmanın formülünü bulur ve verdiği karardan vazgeçer. Artık uçarken kanatlarını vücuduna yapıştırarak şahininki gibi kısa hale getirir. Hep ulaşabileceği son hızı düşünüp durur. Akşam kumsala ulaştığında martı konseyi toplanmıştır ve Jonathan’ı beklemektedir. Jonathan gelince gelenek ve göreneklere aykırı davrandığından sürüden atıldığı söylenir. Jonathan itiraz eder ama bir şey değişmez. Jonathan her dışlanmış martı gibi sarp kayalıklara gider.



Jonathan’ın çalışmaları sonuç vermeye başlar. Denizin on fit altındaki balıkları yakalayabilecek, sisli havalarda yüksekten uçabilecek duruma gelir. 


Jonathan’ın yanına iki martı gelir. Jonathan onları ufak bir sınava tabi tutar ama kusursuzlardır. Jonathan’ı daha yükseklere götürmek için gelmişlerdir. Jonathan kabul eder. Işık saçan iki martıyla karanlık gökyüzünde kaybolurlar.


Jonathan gittikleri yeri cennet zanneder. Geldiği martılar gibi kendisi de parlar, dünyadaki kabiliyeti gittiği yerde artar. Oradaki martılar da Jonathan gibi uçmayı sevdiklerinden uçanlardandır. Chiang oranın en yaşlı ve en tecrübeli martısıdır. Jonathan ona bulundukları yerin cennet olup olmadığını sorar. Chiang “En iyi hıza ulaştığında cennete de ulaşmış olacaksın.” cevabını verir ve bir anda elli fit uzağa gider ve bir anda Jonathan’ın yanına gelir. Chiang istediği yere istediği anda gidebilen bir martıdır. Jonathan onun öğrencisi olmak ister Chiang kabul eder. Chiang Jonathan’ı eğitir. Günler geçer Chiang’ın gitme zamanı gelir. Jonathan’a sevgiyi asla ihmal etme der ve parlaklığın içinde kaybolup gider.


Jonathan bulunduğu yerde bir süre öğretmenlik yapar sonra dünyaya döner. Martı Fletcher Lynd yaşlı liderinin karşısında takla attığı için sürüden kovulmuştur. Jonathan’la beraber çalışmaya başlarlar. Üçüncü ayın sonunda Jonathan’ın altı öğrencisi daha olur. Jonathan ve yedi öğrencisi kovuldukları sürülerinin yanına gider, çalışmalarına orada devam eder. Martı William yavaş ve kanat çırpmadan uçar, Charles Rolound yirmi dört bin fite yükselir, Fletcher on altı dik yavaş takla atar. Gece grubu izleyen bir grup martı da olur ama güneş doğmadan giderler sürüden kovulmamak için. Terrence Lowell de sürüden kovulur. Sekizinci öğrenci olur. Jonathan sol kanadı sakat Kirk Maynard’ı bile uçurur.


Fletcher yedi bin fit yükseklikten iniş yaparken karşısına yavru martı çıkınca yön değiştirir ve kayaya çarpar ama ölmez.


Jonathan yerini Fletcher’e bırakır. Fletcher’e iyi bir eğitmen olduğunu, sınır olmadığını ve özgürlüğünün tadını çıkarmasını ve öğrencilerine bunları öğretmesini ister. Jonathan da Chiang gibi yok olup gider.



2. ALINTILAR

  • “Yaşamak için ne çok neden var.” (s. 31)

  • “Artık yaşamak için bir nedenimiz olmalı; öğrenmek, keşfetmek, özgür olmak gibi.”(s. 39)

  • "…diğer dünyayı bir öncesinde öğrendiklerimizle kurarız. Fakat hiçbir şey öğrenilmemişse, sonraki yaşam öncesinin aynısı olacaktır; aynı sınırlar ve kazanmak için yüklenilen aynı sıkıntılar…” (s. 59)

  • “Çünkü rakamlar sınırları belirler; iyinin, mükemmelin sınırları yoktur.” (s. 60)

  • “Eğer ne yaptığını iyi biliyorsan her zaman başarırsın. Başarmak için ne yaptığını bilmek gerek.” (s. 73)

  • “Sevgiyi sakın ihmal etme.” (s. 74)

  • "Hikâyeler komiteler ve dilbilgisi ile oluşturulmaz, kendi sessiz hayal gücümüzü etkileyen bir gizemden çıkarlar.” (s. 145)


3. KAYNAK

BACH, Richard (Ocak 2019). Martı Jonathan Livingston. İstanbul: Epsilon Yayınevi. Genişletilmiş 8. Baskı. (Çeviren: Kader Ay, Aslı Tümerkan).













Görsel: Richard Bach - Bağlantı









205 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page