top of page
Yazarın fotoğrafıTuran Akbulut

İNSAN, KÜLTÜR VE EĞİTİM

Güncelleme tarihi: 1 May

KÜLTÜR

Kültür, insanın insanlaşma sürecini ifade eder. Kültür insanın doğayla ve insanın diğer insanlarla etkileşimi ve yaşam mücadelesi sonucu ortaya çıkan bir üründür. Toplumsal etkileşimin insanı boyutudur.


İnsan her zaman her yerde dünyayı değiştirmeye çalışır. Geçmişten günümüze doğal, kültürel ve toplumsal değişimler yaşanagelir. İnsanın doğal yeteneklerini geliştirmesinin biricik yolu eğitimden geçer. İnsan kendinden önce yaşamış olan neslin kültürel değerlerini miras olarak taşıyan toplumsal ortamda doğar ve bu ortamda aile ve toplum tarafından eğitilir. Toplumda eksik çocuğa yani kültürel mirasa tam anlamıyla hâkim olamamış çocuğa o kültürü vermek ailenin ve toplumun görevidir.



İnsanın toplumsal yaşamından edindikleri dört kültürel içerik mevcuttur: Kültürleme, kültürleşme, kültürlenme, kültür değişmesi.


Kültürleme:

Kişinin doğduğu andan yaşamının son bulmasına kadar olan süreçte yaşadığı toplumun kültür içeriğini öğrenmesidir. Bu toplum tarafından istenir ve beklenir. Bu kültür içerik insan olma sürecini kapsar.

 


Kültürleşme:

Birbirinden az ya da çok farklı kültür ortamında yetişmiş birey ve grupların birbirleriyle etkileşimi sonucunda birbirinden karşılıklı olarak etkilenerek değişime uğramasıdır. Var olan kültür ögelerine yeni kültür ögeleri eklenir. Bu kültürleşme sürecinde zorlama yoktur. Tarafların karşılıklı olarak istemeleriyle kültürleşme gerçekleşir. Günümüzde imkân fazlalığı, ticari ilişkiler, sosyal medya vs. kültürleşmeyi hızlandırmıştır. Ayrıca öz kültürünü yitiren toplumlar da olmuştur.



Kültürlenme:

Toplumun fertlerinin veya farklı kültürlerden gelen insanların birbirleriyle buluşması aracılığıyla ortada bulunmayan yeni bir kültür oluşturmasıdır. Bu şekilde yepyeni bir kültüre varılmış olunur.



Kültür Değişimi:

Kültürün temel özelliklerinden olan kültür değişimi herhangi bir kültürde zaman içinde meydana gelen değişmeleri ve başkalaşmaları ifade eder. Kültürel değişme içten ve dıştan gerçekleşebilir. Herhangi bir kültürün kendi iç ve özelliklerindeki değişmeler içten değişmeyi, dıştan müdahaleler sonucunda meydana gelen değişmeler ise dıştan değişmeyi doğurur. İki değişim de hemen hemen her zaman gerçekleşir. Kültürel değişme daha çok iki farklı kültürün karşılaşmasının sonucudur.

18 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page